Showcasing the Best of Welsh Business

Cardiff Museum Unveils £30M Transformation

SHARE
,

Hospitality and leisure interiors design specialist Jones AD and the UK’s leading contract furniture firm Furniture Fusion have unveiled the results of their collaboration to supply bespoke atrium furniture for the flagship St Fagans National Musem of History in Cardiff.

As part of a £30m investment to completely transform the visitor experience at the Cardiff museum, Jones AD was approached to assist with consultancy on the final stages of the project, specifically to oversee the design and installation of furniture for the newly-completed Courtyard Atrium.

In addition to its main role as the museum entrace,  the atrium has several uses including acting as a theatre-style space for presentations and performances, and to host functions for up to 300 guests.  To deliver each of these, the furniture selected needed to be flexible, hardwearing and easily moveable, as well as providing comfortable, attractive seating to a range of visitors from school groups to the elderly and young families.

Jones AD worked with the museum to identify what was required, and after further research and development of a creative brief, Furniture Fusion was appointed to create a bespoke solution. Prototype testing by the pubic and museum team followed, before the seating was produced, ready for installation in the museum at the end of September.

The result was something which fitted the brief perfectly – a modular seating system which could be moved quickly and easily for performances and to suit different visitor requirements and uses. The seating is hardwearing, practical and ultimately delivers something that is visually exciting and appealing, to mirror the beautiful new space and enhance its character.  Colours and fabrics were selected to complement those used in the museum’s café space – another Jones AD project, the palette was chosen to echo the Welsh landscape and heritage.

Bethan Lewis, Head of St Fagans National Musem of History commented,

“We’re absolutely delighted to see the finished product installed in our central atrium and to unveil our new look to the public.  Abi and her team really understood what we wanted to achieve, and were able to translate our requirements to Furniture Fusion, giving us a combined project team that we could have real confidence in.  What they delivered met all elements of the brief, on time and to budget, and we now have an interior space that works brilliantly for our diverse user groups and gives us a space that we can be really proud of.”